Záhadné slovo IKAP otevírá cestu k učňovským oborům

Fotogalerie

Vašek, Tereza, Viktor, Katka, dvě Veroniky, Natka….to je jen několik žáků a žákyň z deváté třídy ZŠ Bedihošť (okres Prostějov), pravidelných návštěvníků SOŠ na nám. E. Husserla v Prostějově. Spolu se svými učiteli se zde účastní sdílené výuky vaření a poznávají prostředí střední školy. Bude to příští školní rok i jejich škola. Pro některé ano. Jen v této skupince se sešli dva budoucí kuchaři, cukrářka, číšník…

Zeptali jsme se, jak se pravidelným účastníkům gastronomických setkání u nás líbí a jestli jim něco přinesly. „Jsou tady na nás hodní a věnují se nám.“ „Poznáme nové prostředí a učitele.“ „Naučíme se nové věci.“ „Baví mě vaření a tady si to můžu vyzkoušet a něco se naučit.“

V pátek 12. dubna se kluci a holky naučili připravovat omeletu se zdravou zeleninovou náplní a šunkou, před Vánocemi si sami upletli a upekli vánočku, ještě tento školní rok budou míchat nealko nápoje a naučí se dělat saláty.

Tito deváťáci nejsou sami. Už několik let se v rámci programu IKAP naší školou procházejí děti z různých ročníků pěti ZŠ - již zmiňované ZŠ Bedihošť, dále ZŠ Kollárova Prostějov, ZŠ Určice, ZŠ Jana Železného Prostějov a ZŠ Melantrichova. A samozřejmě pracovní týmy složené z učitelů a studentů přijíždějí i na tyto školy a pracují s mladšími „kolegy“ v jejich přirozeném prostředí.

V rámci sdílené výuky se žáci učí vařit a poznávají profesi kuchaře. Výrobci kožedělného zboží propagují svůj obor drobnými výrobky z kůže, určitě potěší každou maminku a babičku.

Ne každý hned ví, co bude chtít studovat, v jakém oboru se vyučí. Proto pro naše partnerské školy připravujeme workshopy formou tvořivých dílen. Účastníkům se během jednoho dopoledne představí i další obory. A tak pod vedením učňů a jejich učitelů připravují punč, skládají (samozřejmě netradičně) ubrousky, učí se umění dárkového balení, pečou perníčky, připravují pomazánky, vytvářejí drobné brašnářské výrobky…

V odborných kurzech se učí připravovat italské speciality, pletou vánočky z kynutého těsta, pečou drobné vánoční cukroví, perníčky či velikonoční beránky. Připravují míchané nealkoholické nápoje, ovocné saláty, ale také se učí základům stolování a společenského chování. Nechybí ani dárkové balení, denní líčení, zdobení a lakování nehtů.

Letos završíme celoroční náročnou práci jak učitelů a žáků naší hostitelské školy, tak našich hostů, žáků a žákyň základních škol a jejich učitelů, 31. května dnem plným profesních soutěží a zábavy – Gastrohrátkami.

A budeme se těšit nejen na další spolupráci, ale také na nové žáky a žákyně. Vždyť několikaletá spolupráce v profesní přípravě již přináší výsledky a zvyšuje se zájem o studium tradičních učňovských oborů na naší škole.